Αρχική


Λίγα λόγια για τον Σύλλογο...


Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1981 και αναγνωρίστηκε με την 479/81 απόφαση του Πρωτοδικείου Καρδίτσας και καταχωρήθηκε με αριθμό 20/19-8-1981.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 1981 συνεδρίασε η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου και αποφάσισε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της 1ης αιρετής διοίκησης να γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου 1981.
Το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν 7/μελές ενώ σήμερα μετά από τροποποίηση του καταστατικού το Δ.Σ. του Συλλόγου είναι 9/μελές.
Ο Σύλλογος έχει έδρα την πόλη της Καρδίτσας και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. (Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.)

Μέλη του Συλλόγου
Στο Σύλλογο έχουν δικαίωμα εγγραφής οι εργαζόμενοι  των Δήμων του Νομού Καρδίτσας ,  οι εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καρδίτσας και στα Ν.Π.Δ.Δ.- ΟΤΑ που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν, με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου καθώς και οι εργαζόμενοι στους παραπάνω οργανισμούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης δικαίωμα  εγγραφής έχουν οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων καθώς και οι εργαζόμενοι  των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιριών των Δήμων του Νομού Καρδίτσας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 

Σκοπός του Συλλόγου είναι:
1. Η συσπείρωση όλων των εργαζομένων, των ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας, των συνδέσμων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας και Ν.Π.Δ.Δ.- ΟΤΑ, για ενιαία συνδικαλιστική δράση, ενιαία συλλογική μελέτη, προστασία και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών, ηθικών και κοινωνικών συμφερόντων τους.
2. Η ενίσχυση και ανύψωση της πνευματικής και κοινωνικής θέσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ και η βοήθεια στην επαγγελματική κατάρτιση και ειδίκευσή τους.
3. Η διαφώτιση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, για τα επαγγελματικά τους συμφέροντα, την επίλυση των προβλημάτων τους και την καλυτέρευση των συνθηκών δουλειάς τους.
4. Η προάσπιση της ανεξαρτησίας του συνδικαλιστικού κινήματος και προστασία του από κάθε αντιδημοκρατική ενέργεια. Η φροντίδα για την
ανάπτυξή του, ο ταξικός προσανατολισμός του, καθώς και η συνδικαλιστική συνείδηση των εργαζομένων.
5.  Η πραγματοποίηση της αρχής της ισοτιμίας των δύο φύλλων.
6. Η βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ, των Ιδρυμάτων, των επιχειρήσεων και Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται ή συντηρούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τους ΟΤΑ, ώστε να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του λαού με τη συμμετοχή των εργαζομένων.
7.  Η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των μελών του.
8.  Η πολιτιστική καλλιέργεια και ψυχαγωγία των μελών του.
9.  Η ουσιαστική αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του Συλλόγου και των μελών του, στα συλλογικά όργανα Διοίκησης των Ιδρυμάτων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων, των Ν.Π.Δ.Δ., όπου η εκπροσώπηση του Συλλόγου είναι δυνατή ή θα κατακτηθεί.
10.  Η προώθηση και συμμετοχή στους αγώνες για την οικολογία και το περιβάλλον.
11. Η συμβολή στη διαφύλαξη της ειρήνης, στην κατοχύρωση και προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, το πέρασμα στα διεκδικητικά πλαίσια της υπόθεσης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και η συμβολή στη βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας.

Την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών ο Σύλλογος θα επιδιώξει:
1. Με την εγγραφή και οργάνωση όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και Ν.Π.Δ.Δ.-ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας.
2. Με τη διαφώτιση της κοινής γνώμης, με κάθε δυνατό τρόπο για τη σημασία της αποστολής και της δράσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
3. Με την προβολή με κάθε δυνατό τρόπο των αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την υποβολή τους για επίλυση στις αρμόδιες αρχές.
4. Με την διεξαγωγή αγώνων για την κατοχύρωση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών κατακτήσεων, με διαμαρτυρίες, καταγγελίες, ψηφίσματα, στάσεις εργασίας, απεργίες και με όλα τα νόμιμα μέσα.
5. Με την οργάνωση συγκεντρώσεων, διαλέξεων, ομιλιών, εκδρομών, παραστάσεων, ως και κάθε μορφής πολιτικής εκδήλωσης και καλλιτεχνικής καλλιέργειας.
6. Με την παροχή ηθικής και υλικής βοήθειας σε μέλη του Συλλόγου που για λόγους οικονομικούς έχουν ανάγκη βοήθειας.
7. Με την λήψη μέτρων για την συνδικαλιστική - οικονομική - επαγγελματική, κοινωνική και πνευματική εξύψωση των μελών του.


Λίγα λόγια για το συνδικαλιστικό κίνημα στους Ο.Τ.Α....

Το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του τη δεύτερη 50ετία του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μεταξύ 1870-1880 οπότε ιδρύονται και οι πρώτοι σύλλογοι των δημοσίων υπαλλήλων που σταδιακά μέχρι το 1920 αναπτύσσουν έντονη συνδικαλιστική δράση.

Οι Δημοτικοί υπάλληλοι φαίνεται να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο, λόγω και της αυξημένης αριθμητικής παρουσίας των, όπως φαίνεται και από την απογραφή του 1870, κατά την οποία οι Δημοτικοί υπάλληλοι ανέρχονται στις 4.109, όταν όλοι οι άλλοι Δημόσιοι υπάλληλοι αριθμούσαν 5.343 υπαλλήλους, οι δάσκαλοι 2.073 και οι εργάτες που δούλευαν σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν στις 28.400, εκ των οποίων οι 5.735 ήταν γυναίκες.

Οργανωμένο βέβαια συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των Δήμων και Κοινοτήτων αρχίζει να εμφανίζεται το 1950, οπότε ιδρύθηκε και η Ομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.). Μέχρι τότε λειτουργούσαν επί μέρους σύλλογοι σε μεγάλους Δήμους της χώρας, χωρίς να έχουμε σημαντικά στοιχεία γύρω από τη δράση τους. Το 1935 όμως με την 20η Συντακτική πράξη τις 6-5-1935 διαλύονται όλες οι συνδικαλιστικές δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις πράγμα που η δικτατορία του Μεταξά επεκτείνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας. Το 1945 όμως με το άρθρο 1 της συμφωνίας της Βάρκιζας αποκαθίστανται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες οπότε προχωράει και η συγκρότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο Νόμος 1264/82, ο γνωστός συνδικαλιστικός νόμος που κατάργησε τους νόμους 330 και 643 δημιουργεί συγχρόνως και άλλες δυνατότητες σε ότι αφορά την συνδικαλιστική οργάνωση, αφού δίνει τη δυνατότητα της ύπαρξης ενιαίων σωματείων από εργαζόμενους Δημοσίου Δικαίου και Αορίστου Χρόνου, πρόβλημα που ήταν υπαρκτό σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας και έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις ενοποίησης του χώρου.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σταδιακά στην υλοποίηση του στόχου για μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού μέσα από την Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. εκφράζεται σήμερα το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. (98%), ανεξαρτήτως γνώσεων, προσόντων και ειδικότητας, με τις ελάχιστες εξαιρέσεις που για καθαρά εξωσυνδικαλιστικούς λόγους παραμένουν στην Π.Ο.Π. - Ο.Τ.Α. και την Ο.Μ.Ε. - Ο.Τ.Α. (πρώην Ο.Κ.Υ.Ε.).

Την δεκαετία του 1990 είναι έντονη η παρουσία της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α στα συνδικαλιστικά δρώμενα με αγωνιστικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων σημαντικότερες η πολυήμερη απεργία του 1990 (περίοδος Οικουμενικής Κυβέρνησης) και τη μηνιαία απεργία την άνοιξη του 1992. Η νέα μάλιστα διάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καποδιστριακοί Δήμοι) σε καμία περίπτωση έξω από προσωπικές ιδιοτέλειες, δε δικαιολογεί την ύπαρξη αυτών των αδύναμων οργανώσεων.

Σήμερα πρέπει να πούμε ότι η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. έχει ως μέλη της 198 πρωτοβάθμια σωματεία, φυσικά μέλη που ξεπερνούν τις 50.000 και είναι μέλος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία τριών ορόφων στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24) εμβαδού περίπου 450 τ.μ. συμπεριλαμβανομένης και μεγάλης αίθουσας συσκέψεων - συγκεντρώσεων πλήρως εξοπλισμένη.